Konstantinos Roussos

Πέμπτη, Ιανουαρίου 19

Ελευθεροτυπία - Ταξιδεύοντας στο εξωτερικό

Να έχω μαζί μου

1. Εάν είστε υπήκοος κράτους-μέλους:

Με την παλιά ή τη νέα αστυνομική ταυτότητα μπορείτε να ταξιδέψετε μόνο στις 13 χώρες που ισχύει η συμφωνία Σένγκεν και οι έλεγχοι στα σύνορα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σουηδία, Φινλανδία). Το ίδιο ισχύει και για τα ταξίδια σας σε Ισλανδία και Νορβηγία παρότι οι δύο αυτές χώρες δεν ανήκουν στην Ε.Ε.

Το έγκυρο διαβατήριο είναι απαραίτητο για την είσοδό σας στην Ιρλανδία, τη Μ. Βρετανία και τα 10 (δέκα) κράτη που προσχώρησαν στην Ε.Ε. το 2004, αν και σε πολλά (ακόμη και στη Βρετανία) γίνεται αποδεκτή η νέα ελληνική αστυνομική ταυτότητα (με λατινικούς χαρακτήρες). Για τη δική σας ασφάλεια, ωστόσο, και επειδή ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί να επιβεβαιώσετε την ταυτότητά σας εξαιτίας αύξησης των μέτρων ασφαλείας, έχετε μαζί σας έστω το παλιό σας διαβατήριο, το οποίο όμως δεν πρέπει να έχει ακυρωθεί για οποιονδήποτε λόγο (για αντικατάσταση κ.λπ.).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά που ταξιδεύουν μαζί σας έχουν δικό τους διαβατήριο ή ταυτότητα ή ότι το όνομά τους είναι καταχωρισμένο στο δικό σας διαβατήριο.

Περισσότερα: http://www.europa.eu.int/youreurope/nav/el/citizens/guides/travelling/index.html.