Konstantinos Roussos

Τρίτη, Φεβρουαρίου 7

Διαστάσεις: Tο σκάνδαλο, η εξιλέωση και ο Mωάμεθ

Tο σκάνδαλο, η εξιλέωση και ο Mωάμεθ



«Ο Μωάμεθ ούτε θα θύμωνε ούτε θα προσβαλλόταν απ' αυτά τα σκίτσα: απλώς θα χαμογελούσε». Αλί Φαρζάτ, Σύρος σκιτσογράφος, επονομαζόμενος και «βασιλιάς της σάτιρας».

Η ΕΙΔΗΣΗ. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι ανακάλυψε την κλοπή ή κατάχρηση 700 εκατομμυρίων δολαρίων από αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής και ότι μέχρι στιγμής έχει διατάξει 25 συλλήψεις και έχει εκδώσει 10 διεθνή εντάλματα. Το ύψος των καταχρήσεων μπορεί να φτάνει τα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, τόνισε ο Άχμεντ αλ-Μπεγκάμι. Το πρώτο στάδιο των ερευνών, που περιέλαβε το πετρέλαιο, τα τσιγάρα και τα μέσα ενημέρωσης, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Αλλά ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς -που είναι υπεράνω υποψιών -του ζήτησε να μην ανακοινώσει το πόρισμά του πριν από τις εκλογές για να μην επηρεαστούν οι ψηφοφόροι. Σύμφωνα με τον αλ-Μπεγκάμι, 4 εκατομμύρια δολάρια από τους πόρους της Παλαιστινιακής Αρχής και 2 εκατομμύρια δολάρια από την ιταλική βοήθεια φαίνεται να δόθηκαν σε μια εταιρεία που υπήρχε μόνο στα χαρτιά. Ονόματα δεν αποκαλύφθηκαν. Όλοι γνωρίζουν όμως ότι στο σκάνδαλο εμπλέκονται ανώτατα στελέχη της Φατάχ.

H ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους της Γάζας. H αιτία της οργής τους, όμως, δυστυχώς δεν ήταν το οικονομικό σκάνδαλο της απερχόμενης κυβέρνησής τους. Δεν ζήτησαν να δικαστούν εκείνοι που υπεξαιρούσαν τα χρήματά τους και κατηγορούσαν στη συνέχεια τον διεθνή σιωνισμό και ιμπεριαλισμό. Κυματίζοντας τις πράσινες σημαίες της Χαμάς και τις κίτρινες σημαίες της Φατάχ, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πόλη της Γάζας. Δεν κατήγγειλαν τους Ευρωπαίους για την υποκριτική τους στάση απέναντι στους νικητές των εκλογών. Δεν τους ζήτησαν μεγαλύτερη συμμετοχή στην ειρηνευτική διαδικασία. Για τα «σατανικά σκίτσα» φώναζαν και πετούσαν πέτρες. «Ω, Προφήτη Μωάμεθ», τραγουδούσαν, «είμαστε έτοιμοι να σε εξιλεώσουμε με τις ψυχές μας και το αίμα μας». Ανάλογες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ήθελαν να κάνουν και οι μαθητές στη Ναμπλούς. Αλλά οι δάσκαλοι τους παρακάλεσαν να αρκεστούν στο μποϊκοτάζ των δανικών και νορβηγικών προϊόντων...

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Εύκολα θα υπέπιπτε κανείς στον πειρασμό να σκεφτεί πως όταν το πρώτο μέλημα εκατοντάδων, χιλιάδων, εκατομμυρίων ανθρώπων δεν είναι η διεκδίκηση της δικής τους ελευθερίας, αλλά ο περιορισμός της ελευθερίας των άλλων, ο διάλογος μαζί τους είναι αδύνατος. Στην πραγματικότητα, οι βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στην Ασία και τη Μέση Ανατολή αποτελούν άλλο ένα σύμπτωμα όχι της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση ή ανάμεσα στο ισλάμ και τον χριστιανισμό, αλλά μιας σύγκρουσης στο εσωτερικό του ίδιου του ισλάμ. Το πάνω χέρι το έχουν πάρει οι εξτρεμιστές και έχουμε όλοι ευθύνη γι' αυτό. Τα σκίτσα δεν αποτελούν παρά ένα πρόσχημα, ο Μωάμεθ είναι ένα κατά φαντασίαν ταμπού. Ας μην πατήσουμε την μπανανόφλουδα.